Debattartikel: Studenter offras i valet

Den här artikeln skickades in till HD:s debattsidor 2014-02-21. Den publicerades inte.
(bild CC:BY Univers beeldbank, orelaterad till artikeln)

För att kunna satsa på viktiga väljargrupper kommer andra i kläm. Anders Borg tar ut valfläsket över studenterna när han meddelar att man vill sänka bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor i månaden.  Samtidigt höjs lånedelen med 1300 och fribeloppen för arbete höjs. Det gör att studenter kan jobba och tjäna mer. Och att Borg skrapar ihop närmre en miljard extra om året.

Det är naturligtvis bra att studenter kan jobba mer; staten ska inte sätta stora hinder för vad studenten kan tjäna. Men 14 300 i månaden kräver ungefär 120 timmars arbete i butik varje månad, eller 90 timmar per månad om studenten jobbar heltid två månader på sommaren. Utöver heltidsstudier. Det ska till en ambitiös student.

Regeringen bör inte heller se studenters möjlighet till jobb som en frisedel från sitt ansvar att skapa en god kompetensförsörjning för arbetsmarknaden. Och vilka jobb? Borg kanske borde lösa ungdomsarbetslösheten först innan han skickar ut studenter i arbetsmarknaden att lösa problemet på egen hand. Det är en enorm internationell fördel för svenska medborgare att vara välutbildad i en global marknad. Inte minst i omställningen till kunskapssamhälle där jobben blir mer kvalificerade. Men regeringen fortsätter jaga mandatperioder istället för långsiktighet.

Särskilt hårt slår förslaget mot grupper som har lång utbildning men relativt låg lön. Här hittar vi förskollärare, grundskollärare, bibliotekarier och sjuksköterskor. Det är en oacceptabel bestraffning av yrken som i andra sammanhang, när de ska rekryteras till de moderata valurnorna med jobbskatteavdrag, kallas för “samhällsbärare”. Budskapet är enkelt: du får gärna vara samhällsbärare, du får bara inte bli det. Åtminstone inte utan att finansiera det på egen hand.

Piratpartiet anser att en god försörjning under studietiden är extremt viktig för att hålla Sverige konkurrenskraftigt på en internationell marknad, samtidigt som man möjliggör för studenterna att på sin fritid inte enbart arbeta, utan även verka kreativt. Den legendariska kreativiteten bland ungdomar och studenter är en starkt bidragande faktor till det så kallade “svenska spelundret”, en bransch där vi är bland de bästa i världen.

Piratpartiet uppskattar åtgärder som stärker studenters ekonomi. Anders Borg hade kunnat nöja sig med att höja lånet lite mindre och lämna bidraget oförändrat. Men det är klart, då hade regeringen inte kammat hem en miljard på köpet.

Bidragsdelen är studentens lön. Man kan enkelt konstatera att en lönesänkning på 10,6% inte gått hem på en vanlig arbetsmarknad. Så stor skillnad gör 300 kronor i månaden för en student. Man kan argumentera att lånedelen också ingår i studentens “lön”, men skillnaden mellan lån och bidrag är rekordstor efter förslaget.

Alla andra yrkesgrupper på marknaden som vill ha 74 % av lönen som lån kan räcka upp handen nu.

Björn Flintberg
Ordförande Piratpartiet Helsingborg
Ledamot i Piratpartiets utbildningsutskott

Kommentarer

Jonas Nyman skrev

45 % av studenterna jobbar vid sidan om studierna. Det är ett mycket starkt bevis på att studiebidraget redan är för lågt. Ett annat starkt tecken är att studieprestationerna är låga, det tar nästan 4 år i snitt att klara av en treårig utbildning. Ett tredje bevis på studenternas orimliga situation är att betygen och kunskapsnivån sjunker. Studiebidrag kostar inte samhället mycket, pengarna omsätts omedelbart i konsumtion och genererar jobb och skatteintäkter. Det som verkligen kostar är just de långa utbildningstiderna som uppstår när studenter tvingas jobba.
Lös alla problem genom att höja bidragsdelen av studiemedlet och koppla bidrag/lån-kvoten till studentens studieprestationer

kent skrev

“koppla bidrag/lån-kvoten till studentens studieprestationer”

Vilket är utmärkt när man vill lägga ytterligare press och stress på en student som börjat hamna snett. Skitsmart.

Kloker skrev

“Vilket är utmärkt när man vill lägga ytterligare press och stress på en student som börjat hamna snett. Skitsmart.”

Verkligen! Allt åt alla istället och ta bort alla krav på motprestation. Skitsmart.

Lämna kommentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>